Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Budú domáce pálenice legálne? Medzi pálenkármi aj zákazníkmi sa paradoxne zdvihla vlna odporu

09.08.2018 (31/2018) Čierne pálenice a liehovary máme aj na Slovensku. Majú ich ľudia v kôlničkách či garážach. Koľko ich je, nikto nezráta. Zmeny zákonov mali umožniť ich legalizáciu.
Budú domáce pálenice legálne? Medzi pálenkármi aj zákazníkmi sa paradoxne zdvihla vlna odporu
8 fotografií v galérii
Nakoniec pálenku majster zriedi filtrovanou vodou na požadovanú silu a hotovo.
Autor fotografie: Vladimír Kampf

Zlegalizovať domáce pálenie a mať o ňom prehľad má podľa predkladateľov zmeny zákonov význam. Pálenkári to však vidia inak. Štát podľa nich nebude mať na to, aby mal podomové pálenie pod kontrolou tak ako ich.

Pálenica v Brezovej pod Bradlom vyzerá už na prvý pohľad ako naozajstná pálenica a vonia nielen pálenkou, ale aj človečinou. Kým v moderných páleniciach je všetko pod deklami a človek vidí len sterilné antikorové zariadenia, tu môže vidieť celý proces destilácie a nahliadnuť doň.

Fajnšmekri hovoria, že pálené pripravené po starom lepšie chutí. V Brezovej už pod kotlami horí plyn. V najbližších páleniciach za kopcom v Chtelnici alebo smerom do srdca kopaníc v Podbranči ešte prikladajú pod medené kotly drevo.

Pálenku z tohto kraja píjaval aj legendárny kujon, potmehúd a šibal sváko Ragan a určite ju okúsil aj náš národný hrdina, letec, astronóm a generál Milan Rastislav Štefánik, ktorý sa narodil neďaleko v Košariskách.

Ktovie, čo by si títo dvaja, keby dnes žili, pomysleli o návrhu zákona, ktorý by umožňoval páliť si beztrestne doma?

Prekvapivo sa na „pálenkomilovníckom“ Slovensku proti nemu zdvihla vlna nesúhlasu. Pálené je šialené. Štát a pálenkári majú z neho zisky. Štát sa snaží vyriešiť nelegálne pálenice a pálenkári sa zasa desia predstavy, že si bude každý páliť doma sám.

Dobrá pálenka môže byť v malých množstvách liek. 8 fotografií v galérii Dobrá pálenka môže byť v malých množstvách liek. Zdroj: Vladimír Kampf

Hrozba nás obchádzala

Združenie pestovateľských páleníc a liehovarov na výrobu destilátov, ktoré zastupuje 216 pestovateľských páleníc, prišlo s výzvou. Požiadali o pomoc prezidenta, premiéra, predsedu parlamentu, ministerku pôdohospodárstva a ministra financií.

Zmeny zákonov navrhol Most-Híd. Podľa vzoru našich maďarských susedov majú legalizovať pálenie alkoholu aj v domácnostiach. To je v súčasnosti trestné. Po prvom čítaní bolo až 121 poslancov za. Možno je to dôsledok nášho vzťahu k pálenému :).

Združenie bilo na poplach. „Je naivné predpokladať, že každý amatérsky výrobca sa po kúpe zariadenia automaticky prihlási a dodrží zákonom stanovený limit. Naopak, je pravdepodobné, že limity budú hromadne prekračovať,“ nechal sa počuť predseda združenia Viktor Mikuška.

Podľa neho takto benevolentne nastavené pravidlá prinášajú obrovské riziko, že amatérsky a neskúsený výrobca vyrobí nekvalitný a zdravie poškodzujúci alkohol. V tom vidí hrozbu, ktorá Slovensko doteraz obchádzala.

Mizerné sezóny

V pestovateľskej pálenici v Brezovej pod Bradlom kraľuje Rastislav Potúček (44). K páleniu pričuchol už po skončení škôl v roku 1992. Rodinný podnik prevzal od svojho otca, úspešného autokrosového pretekára Štefana Potúčka († 59), ktorý zahynul pri autohavárii.

„Vypálime zo všetkého, čo tečie. Sme v kraji ovocia. Škála kvasov, z ktorých sme destilovali, je široká,“ hovorí s úsmevom.

„Prichádzajú k nám ľudia z okolia. Koľko vypálime, záleží od sezóny. Napríklad minulý rok sme viac stáli, ako robili. Nebolo takmer nič. Úroda bola slabá. Uvidíme, čo bude tento rok. Ovocie je ešte na stromoch. Stačí ľadovec, alebo aby poriadne nedozrelo a opäť nič nebude. V takýchto mizerných sezónach by nám asi veľmi nepomohlo, keby si ľudia pálili doma sami.“

Pálenica v Brezovej pod Bradlom vyzerá štýlovo. 8 fotografií v galérii Pálenica v Brezovej pod Bradlom vyzerá štýlovo. Zdroj: Vladimír Kampf

V Brezovej najčastejšie pália zo sliviek, z jabĺk a hrušiek. „No pálili sme aj z pomarančov, mandarínok či banánov. Čo si ľudia dovezú, to majú. Ani sa ma nepýtajte, ako to chutilo. Citrusy sú aromatické. Na to u nás nie sme zvyknutí.“

Lahodná pálenka na začiatku cesty do kotla nevyzerá ktovieako vábne. Základom je dobrý kvas vo veľkých nádobách. Jeho základom je zasa dobre vyzreté čisté ovocie.

„Keď sa nepodarí kvas, tak je to smola. Zo zlého dobré neurobím. Ovocie nemôže hniť, no musí dobre kvasiť.“

Ako dlho sa páli, závisí od kvality kvasu. Čím väčší obsah alkoholu, tým dlhšie to trvá. V pálenici robia štandardne 60-percentnú.

Investícia a priestor

Domáce pálenice sú síce nelegálne, no napriek tomu sú. Ľudia si v nich v tichosti pália vlastnú pijatiku pre seba. Niektorí aj občas niečo predajú, alebo majú komplicov medzi susedmi, ktorým pália tiež. Škoda nevyužiť prístroje. Predpokladáme, že takmer všetky si domáci majstri vyrobili svojpomocne.

„Záleží na tom, ako by sa ľudia k úprave zákonov a k umožneniu domáceho pálenia postavili. Či by si to vôbec chceli robiť doma sami aj tí, ktorí prichádzajú k nám. Isto by mi nejakí zákazníci ubudli. Mať doma malú pálenicu však vyžaduje nielen investíciu, ale aj priestor a následné využitie,“ mieni Rastislav Potúček a dodáva, že do kuchyne či obývačky sa postaviť nedá.

„Samozrejme, my pálenkári sme proti. Dúfam, že nás obíde prípadný krach. Urobiť chybu pri pálení sa dá kedykoľvek, nemyslím si však, že by to bola až taká hrôza, že sa ľudia budú chcieť otráviť alebo oslepnúť,“ dodáva.

Rastislav Potúček je páli odkedy vyšiel zo škôl. 8 fotografií v galérii Rastislav Potúček je páli odkedy vyšiel zo škôl. Zdroj: Vladimír Kampf

Krytý papierom

Jeden zo zákazníkov pálenice Marián (60) prišiel od Trnavy. Zlegalizovať domáce pálenie podľa neho nie je dobrý nápad.

„Myslím, že je za tým schovaná snaha, aby ich tí, ktorí majú doma staré, po domácky vyrobené pálenice, odovzdali do šrotu a kúpili si nové, ktoré zodpovedajú požadovaným štandardom. Chcú zarobiť a mať prehľad o tých, ktorí doteraz pálili načierno.“

Do toho sa mnohým nebude chcieť a zostanú skrytí v kôlňach a garážach po starom.

„Neviem, či sa nájde niekto, kto by do toho šiel. Okrem toho sa ľudia budú snažiť obísť povinnosť nahlásiť na colný úrad, že majú trebárs 200 litrov marhuľového kvasu a idú páliť. Colný úrad môže prísť kedykoľvek na kontrolu a z každého litra budú musieť aj domáce pálenice odviesť daň. Ľuďom sa nebude chcieť púšťať si kontroly do dvora.

Ak si zrátame náklady na prístroj plus všetky ostatné povinné platby, tak sa to ani príliš neoplatí. To radšej prídem sem, tu si dám kvas vypáliť, zaplatím, dostanem papier a viem, že som dobre vypálil. Keby som vám potom venoval fľaštičku mojej pálenky a vám by sa niečo stalo, som krytý papierom z pálenice.“

Slivky neutečú

„V Maďarsku po uvoľnení zákonov začali páliť po domoch vo veľkom a dodávať pálenky aj do šenkov. Ak si v našich súčasných páleniciach dám vypáliť viac než 80 litrov, musím zaplatiť vyššiu daň. Systém neoklamem, keď pôjdem do pálenice o pár kilometrov ďalej. O všetkom sú precízne záznamy,“ hovorí. „Doterajší systém sa mi zdá v poriadku a nič na ňom meniť netreba.“

Kvas nevyzerá vábne. Láka húfy mušiek. 8 fotografií v galérii Kvas nevyzerá vábne. Láka húfy mušiek. Zdroj: Vladimír Kampf

Marián si pochvaľuje, že páleníc je dostatok a môže si sám vybrať, ktorá mu vyhovuje. V Brezovej pod Bradlom majú zákazníci k dispozícii štyri kotly. Za kopcom v Chtelnici v pálenici len jeden obrovský.

„Ak si prinesiem svojich 200 litrov tam, dá ma pálenkár dokopy s ďalšími dvomi. To sa mi nepáči. Na pohľad sa z kvasu nedá rozoznať, aký je. Ja ho mám čistý a cukor nepridávam. Nezdá sa mi spravodlivé, keď sa potom delím s niekým, kto kvas ,odflákol‘, alebo do neho niečo pridal. Tu mi povedal gazda, kedy mám prísť a že budem mať kotol len pre svoje marhule,“ smeje sa.

„S marhuľami sa treba ponáhľať. Veľmi rýchlo octovatejú. Treba vystihnúť správny čas. Podobne ako čerešne či broskyne. Musím striehnuť. Slivky zasa neutečú. Alkohol v nich vydrží v kvase aj celé mesiace.“

© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×