Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bez 80 percent žalúdka začala nový život. „Slinky sa mi už na nič nezbiehajú,“ hovorí dnes

13.06.2018 (23/2018) Zbavená osemdesiatich percent žalúdka dala konečne zbohom aj extrémnej nadváhe. „Bola som v šoku, aké množstvo jedla stačí človeku na normálny život,“ hovorí Eva Demská (50).
Bez 80 percent žalúdka začala nový život. „Slinky sa mi už na nič nezbiehajú,“ hovorí dnes
4 fotografie v galérii
Ubraté kilá sú na pani Eve jasne vidieť, hoci so svojou hmotnosťou ešte na sto percent...
Autor fotografie: Martin Mázor

Mamina ju podobne ako sestru vykrmovala už od útleho veku, chcela mať bacuľaté detičky. A keďže už v prvej triede vážila pri výške 145 centimetrov 45 kíl, vytŕčala z davu.

„Napriek tomu, že naši rodičia nikdy nemali nadváhu, my so sestrou áno,“ spomína.

Aj keď v mladosti hrávala basketbal a pohyb jej rozhodne nebol cudzí, ručička na váhe povážlivo stúpala. Skúšala množstvo diét, „zázračné“ prípravky na chudnutie, kilá sa jej však s jojo efektom vždy spoľahlivo vrátili.

„Človek si dlho neuvedomuje, že má problém. Keď však nedokážete poriadne vstať zo sedačky, každý krok navyše vás obťažuje, bolia vás kolená, máte opuchnuté nohy, nemôžete sa naháňať s dieťaťom a fungovať naplno ako manželka, dôjde vám, že toto už nie je v poriadku,“ dodáva žena, ktorá vtedy trpela na takzvaný chladničkový syndróm.

Po príchode z roboty do seba nahádzala všetky možné jedlá, najmä sladkosti. So 135 kilami si konečne povedala dosť a pristúpila k radikálnemu riešeniu v podobe bariatrického zákroku.

Žalúdok nemohol, mozog nechápal

Základné informácie získala od mamičiek na ženskom internetovom portáli, absolvovala potrebné vyšetrenia a vo februári minulého roka putovala na operačný stôl. Keď sa prebrala z narkózy, prázdny žalúdok si dlho pýtal svoje.

„Doniesli nám polievku, hovorím si – hurá! S chuťou som sa do nej pustila, no po dvoch lyžičkách dosť, nedalo sa, klapka. Mozog nechápal prečo,“ musela si zvykať na spočiatku dosť nepríjemnú zmenu.

Z nemocnice sa vrátila s inštrukciou jesť kašovitú stravu, napriek tomu jej napadlo, že kúsok rožka so šunkou nemôže uškodiť. Ešte kým ho stačila prehltnúť, žalúdok sa vzbúril a jedlo išlo za dramatických okolností von. „Odvtedy sa už nič podobné nestalo,“ definitívne pochopila, že musí začať fungovať celkom nanovo.

Dnes nemá problém zjesť všetko, čo ostatní v rodine, len v trpasličích porciách 5- až 6-krát denne. Zvykla si a kilá išli rýchlo dole.

„Keď som zistila, aké množstvo jedla mi stačí na normálny život, bola som v šoku. Aj môj 6-ročný syn zjedol viac,“ hovorí pani Eva.

Bariatrické operácie môžu zachrániť množstvo ľudských životov. 4 fotografie v galérii Bariatrické operácie môžu zachrániť množstvo ľudských životov. Zdroj: Achív FNSP F. D. Roosvelta

Slinky sa už nezbiehajú

Keby dnes stála pred rovnakou dilemou, ako riešiť hrozivú nadváhu, nemenila by. Prvé mesiace po operácii boli síce niekedy kruté, život v novej podobe je však pre ňu oveľa jednoduchší.

Dokáže si zaviazať šnúrky na topánkach, venovať sa rodine, v päťdesiatke si kúpila nové lyže a jazdí na bicykli. Musela si obnoviť šatník z konfekčnej veľkosti 54 na 44, čo však pre ňu bola veľmi príjemná investícia spojená s obdivom a pochvalou od ľudí z jej okolia.

O 35 kíl ľahšia by rada potiahla ručičku váhy ešte o ďalších päť kíl pod magickú stovku, najpodstatnejšie je však pre ňu nepriberať. Do práce tak chodí so stále rovnakými mištičkami s jedlom.

Keďže s 80-percentnou odstránenou časťou žalúdka prišla aj o hormón hladu zvaný grelín, boli sme zvedaví, čo sa v nej odohráva pri pohľade na čokoládovú tortu alebo zmrzlinový pohár.

„Iste poznáte ten pocit, keď sa vám na niečo zbiehajú slinky. Ten už dnes nemám,“ približuje svoje pocity, ktoré však podľa nej nemusia byť u každého rovnaké.

Kedysi vysoký krvný tlak spojený s búšením srdca sa jej napravil tak, že máva dokonca nízky na úrovni 90/60.

Najprirodzenejšia metóda

Keď sme sa pred ôsmimi rokmi venovali bariatrickým zákrokom v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici, vykonávali sa predovšetkým bandáže žalúdka – teda priškrtenie jeho hornej časti bandážou alebo silikónovým krúžkom. Dnes sa už dostala do popredia takzvaná sleeve resekcia.

„Odstránime približne 80 percent objemu žalúdka, a to vertikálne – čiže od hornej časti až po väčšiu časť dolnej časti. Touto resekciou vytvoríme takzvaný sleeve, teda rukávové zúženie žalúdka. Ide o najprirodzenejšiu metódu, najmenej zasahujúcu do metabolizmu človeka,“ hovorí prednosta II. chirurgickej kliniky SZU docent Ľubomír Marko.

Výrazne zmenšený žalúdok je potom schopný prijímať len zlomok tuhej potravy, čo by malo priniesť pacientovi pri dodržaní životosprávy výrazný úbytok na váhe. Chudnutie je rozložené na dva roky, úspešnosť je 70 percent.

Vo svete sa dnes používajú ešte ďalšie dve metódy – biliopankreatická diverzia a Roux Y bypass s vyššou účinnosťou, ide však o príliš komplikované zákroky s výraznejším zásahom do metabolizmu.

Potrava sa „stretne“ so žlčovými a s pankreatickými šťavami až po 2,5 metrovom putovaní tenkým črevom, čím sa nestihne dostatočne stráviť.

Tri milióny obetí ročne

Súčasné svetové štatistiky hovoria o miliarde ľudí s nadváhou, na Slovensku podľa Národného centra zdravotníckych informácií trpí morbídnou obezitou 100 000 občanov.

Za posledné štyri desaťročia sa tento problém vo väčšine európskych krajín strojnásobil a neodvratne smerujeme k tomu, že do roku 2030 bude žiť na starom kontinente viac než polovica obéznych. Hovoríme o epidémii 21. storočia, ktorá má celosvetovo na svedomí 3 milióny obetí ročne.

„Keďže zákrokom možno vyriešiť celý rad komplikácií vrátane zbavenia sa inzulínu pre cukrovkárov, hovoríme skôr o metabolickej ako bariatrickej chirurgii,“ vysvetľuje docent Marko.

Základným kritériom na podstúpenie zákroku je hodnota BMI (index telesnej hmotnosti) od 40 bez a od 35 s pridruženými komplikáciami, ako sú príznaky cukrovky, vysoký krvný tlak, spánkové apnoe či vážne poruchy kĺbov a chrbtice.

Docent Ľubomír Marko vidí za extrémnou obezitou najmä presladené nápoje. 4 fotografie v galérii Docent Ľubomír Marko vidí za extrémnou obezitou najmä presladené nápoje. Zdroj: Martin Mázor

Stále sme na chvoste

Napriek tomu, že rieši životu nebezpečné zdravotné problémy, je bariatrická chirurgia na Slovensku stále odsúvaná skôr do kategórie estetickej medicíny.

„Zdravotné poisťovne sa k tomu stále stavajú tak, že ide o kozmetiku. Odmietajú hradiť pomerne nákladnú starostlivosť o pacientov, ktorým sa musí venovať aj diabetológ, psychológ, endokrinológ. Finančný balík jednoducho nepustí,“ dodáva Ľubomír Marko.

V tejto situácii neprekvapí, že počtom bariatrických zákrokov sa zďaleka nepribližujeme ani susednej Českej republike.

„Kým na tamojších odborných pracoviskách vykonajú 1 500 operácií ročne, tými slovenskými prešlo za posledných 5-6 rokov možno 500 pacientov. To je obrovský nepomer,“ konštatuje prednosta II. chirurgickej kliniky.

Pri troche ľudskej sebadisciplíny by pritom nebolo treba až tak veľa a (nielen) slovenské zdravotníctvo by v tomto smere nemalo žiadne starosti.

„Pijeme extrémne presladené nápoje, ktorými uhasíme smäd len na chvíľu a dostávame do seba len ďalší a ďalší cukor,“ otvára Ľubomír Marko najčastejšiu príčinu extrémnej obezity.

Aj keď sleeve resekcia zabráni nadmernému prísunu tuhej stravy, tekutiny môžu zmenšeným žalúdkom naďalej pretekať. Nezodpovední absolventi bariatrického zákroku sa teda po čase môžu ocitnúť tam, kde už raz boli.

„Pacienti musia pochopiť, o čo ide. Kým sa budú naďalej nalievať sladkými malinovkami, pochutnávať si na šľahačke a nezmenia životný štýl, nebude to fungovať,“ varuje odborník z Rooseveltovej nemocnice.

© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×