Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Na jednom z posledných útočísk ohrozeného dropa fúzatého, malo vyrásť golfové ihrisko

14.04.2018 (15/2018) Je jedným z najťažších lietajúcich vtákov na svete a so svojou hmotnosťou 16 kilogramov najťažším vtákom v Európe. Drop fúzatý má však problém.
Na jednom z posledných útočísk ohrozeného dropa fúzatého, malo vyrásť golfové ihrisko
4 fotografie v galérii
Drop fúzatý je najťažším lietajúcim vtákom Európy.
Autor fotografie: Shutterstock

Drop veľký je vo svojom areáli veľmi málo premenlivý, vytvára len dva poddruhy. Oblasť od západnej Európy po Strednú Áziu obýva drop veľký európsky a ďalej na východ už žije drop veľký ázijský.

Takmer 50 percent európskej populácie, ktorá sa odhaduje na 16 000 exemplárov, sa sústreďuje na Pyrenejskom polostrove. V severozápadnom Španielsku bola zaznamenaná najvyššia denzita hniezdnej populácie – až 3 jedince na štvorcový kilometer. V Maďarsku sa odhaduje početnosť na 1 100 a v Rakúsku na 55 jedincov.

Stepný majestát

Dospelý samec dropa fúzatého môže vážiť až 16 kilogramov, samica je podstatne menšia, jej hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 3 až 5 kilogramov. Preferuje otvorenú krajinu s biotopmi stepného charakteru tvorené prevažne pastvinami zmiešanými s nízkymi plodinami, ako sú pšenica, jačmeň a ďatelina.

Zimoviskami sú väčšinou poľnohospodárske plochy s lucernou alebo repkou. Miesto na hniezdenie sa nachádza v blízkosti tokanísk a vyberá ho sliepka. Pre úspešné hniezdenie je nevyhnutný pokoj.

Hniezdom je plytká priehlbina v zemi takmer bez výstelky a nachádza sa na miestach s vhodným rastlinným krytom, v kultúrnej krajine najmä v obilných, lucernových alebo hrachových monokultúrach.

Od konca apríla až do augusta znáša sliepka obvykle dve až tri vajcia, na ktorých sedí 25 až 27 dní. Veľmi citlivo reaguje na každé vyrušenie a v prvých dňoch nemá problém znášku opustiť. Pár dní pred vyliahnutím vajec svoje hniezdo opúšťa len na krátky čas a na krátku vzdialenosť.

Samotné liahnutie sa uskutoční za 5 až 36 hodín. Sliepka sa stará sama o vyliahnuté mláďatá a vodí ich 6 až 7 týždňov, až pokým nezačnú lietať.

Stav populácie dropa fúzatého na Slovensku je v súčasnosti nepriaznivý. 4 fotografie v galérii Stav populácie dropa fúzatého na Slovensku je v súčasnosti nepriaznivý. Zdroj: Shutterstock

Dropy sú všežravé, no ich potrava sa vyznačuje sezónnymi zmenami v závislosti od aktuálnej ponuky. Kuriatka sa živia hlavne článkonožcami a postupom času prechádzajú na rastlinnú potravu.

Pri ohrození sliepka svoje mláďatá chráni, menšieho predátora vie odohnať, pri väčších predstiera, že je poranená, aby vzbudila ich pozornosť. Koncom jesene sa s kuriatkami pripája k väčšiemu kŕdľu sliepok a dorastajúcich mláďat.

Miznúci krásavec

Drop fúzatý je globálne ohrozený druh hodnotený ako zraniteľný a je zaradený do prílohy I Smernice o vtákoch, prílohy II Bernskej konvencie a prílohy I CITES. Na Slovensku je hodnotený ako kriticky ohrozený. Preto viaceré slovenské organizácie a združenia pripravili projekt na jeho záchranu, ktorý podporila aj Európska únia.

Boj o jeho záchranu prebieha spoločnými silami na Slovensku, v Rakúsku a Maďarsku. Z doterajších publikovaných údajov jasne vyplýva dramatický pokles početnosti druhu na území Slovenska.

Začiatkom 20. storočia sa počet dropov fúzatých žijúcich na našom území odhadoval na približne 2 400, v roku 1956 na 1 165 jedincov, v roku 1973 už len na okolo 500 exemplárov a na prelome 80. a 90. rokov ochranári registrovali len niekoľko desiatok jedincov.

Pokles početnosti tohto druhu je spájaný okrem úhynov spôsobených elektrickými vedeniami aj s úbytkom prirodzených stepných oblastí, ktoré sa vo väčšine prípadov premenili na poľnohospodársku pôdu.

Najväčšími hrozbami pre populáciu dropa fúzatého sú v súčasnosti strata vhodných biotopov, vplyvy poľnohospodárskeho využívania pozemkov, vyrušovanie a nezákonný odstrel.

V minulosti ich početnosť zmenšovali nielen poľovníci, ale aj pytliaci. V zime ich napríklad chytali do želiez nastražených pri vyloženej kapuste a stávalo sa aj to, že keď padol mrznúci dážď a bola poľadovica, ľudia zahnali celý kŕdeľ dropov, ktorý nemohol vzlietnuť, do dediny a tam ho palicami pozabíjali.

Chránený, a predsa

V roku 2005 bola zlikvidovaná posledná lokalita dropa fúzatého na Slovensku. Išlo o dlhodobo neobrábaný pozemok pri Rusovciach, ktorý bol najdôležitejšou časťou navrhovaného Chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia.

Sedemdesiat hektárov úhora, hniezdny a potravný biotop dropa, začalo rozorávať poľnohospodárske družstvo. Slovenské organizácie na tento čin upozornili až rakúski kolegovia. Družstvo údajne o výskyte tohto vzácneho živočícha a nevyhnutnosti ochrany tejto lokality bolo písomne informované.

Hniezdny a potravný biotop dropa tu ochranári tvorili od roku 2001, vysiali semená pôvodných panónskych tráv, dokonca zabezpečovali aj reštitúciu niekoľkých druhov hmyzu, ako sú cvrčky a kobylky.

Po zoraní sa z pozemku stala sterilná plocha, na ktorej drop nenašiel potravu ani miesto na odpočinok. Pritom ochranári z Regionálnej správy ochrany prírody a krajiny družstvu platili za prenájom, len aby pozemok zostal dlhodobým úhorom.

Iba priame investičné náklady na prenájom a manažment pozemku predstavovali v tom čase asi 2,8 milióna slovenských korún. Viaceré fakty naznačovali, že poľnohospodári tu chceli zasiať kukuricu, vďaka čomu by drop z územia zmizol a zanikol dôvod ochrany.

V pozadí celej kauzy bola údajne stavba golfového ihriska, ktoré tu – na európsky významnej lokalite dropa fúzatého – mestská časť plánovala vybudovať.

Hmotnosť dospelého samca sa môže pohybovať od 7 až do 16 kilogramov. 4 fotografie v galérii Hmotnosť dospelého samca sa môže pohybovať od 7 až do 16 kilogramov. Zdroj: Shutterstock

Posledné útočisko

Chránené vtáčie územie Sysľovské polia je dnes posledným pravidelným hniezdiskom dropov na Slovensku. Okrem toho je zimoviskom a zhromaždiskom pre viac než 10 percent stredoeurópskej dropej populácie.

Drop fúzatý sa na Slovensku vyskytuje už iba na tejto lokalite, ktorá má zároveň význam aj pre rakúsku a maďarskú populáciu tohto majestátneho vtáka. Posledné silné dropie populácie prežívajú v Španielsku a u našich južných susedov. Tu sa vďaka citlivejšiemu prístupu ľudí podarilo zachrániť tohto vtáka, a pritom naďalej poľnohospodársky využívať pôdu.

Maďarské dropy nie sú ďaleko. Zostáva len otázkou času a prístupu ľudí, či im chceme a dokážeme vytvoriť podmienky, aby sa mohli vrátiť tam, kde žili dlhé stáročia. Tento fúzatý krásavec by si to určite zaslúžil.

© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×