Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Jahodovo-gaštanová torta

10.03.2018 (9/2018) Príprava: 55 minút; Množstvo: 8 porcií
Jahodovo-gaštanová torta
1 fotografia v galérii
Jahodovo-gaštanová torta
Autor fotografie: Dušan Křístek

POTREBUJEME:

4 vajcia, 250 g trstinového alebo práškového cukru,70 až 80 g kokosového alebo slnečnicového oleja (prípadne roztopené maslo), 1 lyžica vlažnej vody, 1 lyžica kakaa, 1 balík prášku do pečiva, 250 g polohrubej múky (alebo možno 100 g múky nahradiť pomletými orechmi), 3 lyžice vlašských alebo iných orechov nasekaných na kúsky, štipka soli

Jahodová plnka: 400 g jahôd, 250 g smotanového pribináčika, 200 g kyslej smotany, 3 az 6 lyžíc vanilkového cukru (podľa kyslosti jahôd), 6 plátkov (10 g) želatíny

Gaštanová šľahačka: 250 ml smotany na šľahanie, 1 stužovač šľahačky, 250 g gaštanového pyré

Okrem toho: džem na potretie a rum na pokvapkanie korpusu, 100 g jahôd a oriešky nasekané na ozdobu

POSTUP:

1. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V inej mise zmiešame žĺtky s cukrom a postupne k nim primiešame vodu a olej. Pridáme polovicu vyšľahaného snehu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Primiešame orechy a na záver zľahka vmiešame zvyšok snehu. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy s priemerom 24 cm a dáme piecť na 180 stupňov približne na 30 minút.

2. Upečený a vychladnutý korpus vyberieme z formy a prerežeme na polovice. Spodný plát korpusu vrátime do formy, popicháme špáradlom a pokvapkáme rumom. Natrieme naň tenkú vrstvu džemu.

Smotanu so stužovačom vyšľaháme dotuha. Do vyšľahanej šľahačky primiešame nastrúhané gaštanové pyré. Hotovú gaštanovú šľahačku natrieme na pripravený spodný plát korpusu a opatrne na ňu pritlačíme druhý plát korpusu. Vložíme do chladničky na stuhnutie.

3. Jahody rozmixujeme na malé kúsky. Pribináčiky, kyslú smotanu a vanilkový cukor spolu vyšľaháme a primiešame k jahodám. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a pridáme do plnky. Hotovú plnku nanesieme na vrchný korpus a znovu dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ozdobíme jahodami a nasekanými orieškami.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3 – 4

Čas pečenia: 30 minút

 


Bizarné skalnaté útvary zasadené do malebnej krajiny. Turistický raj je len na skok od hraníc
Zimu prečká vo vode, pre mníchov bola pôstnym jedlom. Korytnačka stále žije v našich riekach
Bojíme sa, že chorá mama prepíše majetok na cudziu ženu. Vieme ju pozbaviť spôsobilosti na právne úkony?

© Ringier Axel Springer Slovakia, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×